Chrome OS
Cu totii cunoastem familia de produse Google, incepand de la motorul de cautare pana la sistemele de operare pentru smartophone-uri sau tehnologiile cloud. Ce imi place cel mai mult la Google este atitudinea lor vizionara si curajul de a investi in domenii interesante, poate prea avangardiste pentru multi dintre utilizatorii actuali ai internetului.
Unul din acestea este Chromium OS. Este un sistem de operare cu un kernel de linux (pana aici nicio surpriza), care insa are doar browserul Chrome instalat. Si aici vine chestia interesanta. Cei de la Google au observat ca in majoritatea timpului folosim calculatorul pentru navigare pe net, fie ca ne verificam mail-ul, fie ca urmarim ce au mai facut prietenii pe facebook, fie ca citim stirile sau ne uitam la poze, ba chiar cu toate serviciile cloud oferite acum, putem pastra si edita documentele, prezentarile si notele noastre pe net. Deci, teoretic, am putea folosi pe laptopurile noastre un singur program: browserul de net. Avantajele sunt clare, sistemul porneste in 20 secunde si e fooarte rapid. Dezavantaje: eu cred ca cel mai mare dezavantaj este faptul ca nu suntem noi obisnuiti cu el. Google a mers mai departe si ofera noul Chromium doar preinstalat pe laptopuri Samsung sau Asus (asa zisele Chromebook-uri), zic eu o miscare foarte indrazneata.
Din pacate, ca de obicei, noi europenii nu suntem favorizati, si probabil vom vedea in magazine chromebook-ul doar la primavara. Mai avem insa o sansa. Pana sa se hotarasca cei de la Google sa lanseze chromebook-urile pe la noi, sau macar sa ofere varianta instalabila a sistemului de operare, noi avem noroc cu build-urile Hexxeh, un pusti de 17 ani care a lansat o versiune proprie de Chromium, pornind de la sursele disponibile pe site-ul google. In plus varianta lui Hexxeh are suport de Java si Flash. Sau, pentru cei mai norocosi cu laptop-uri Dell, exista si o varianta compilata de 2 entuziasti Linux angajati ai cunoscutei companii . Pe scurt, ideea incepe sa prinda din ce in ce mai mult. Deja ultimul release Hexxeh suporta mult mai multe configuratii hardware si din cate am vazut e destul de stabil.
Bun, acum cateva cuvinte despre sistemul in sine. Am descarcat si copiat pe USB imaginea de la Hexxeh si am setat laptopul sa booteze de pe usb. In 20 secunde si dupa un wizard scurt cu care am configurat si wireless-ul, a aparut fereastra de login. Am folosit contul de gmail (functioneaza si conturile de google apps) si a pornit Chrome-ul. Navigarea in google mail/calendar/docs e destul de rapida si suportul flash pare a fi stabil. Ce e mai interesant este ca se pot instala aplicatii Chrome folosind Chrome Web Store. Destul de repede am instalat aplicatii gen youtube, facebook si google docs (care de fapt sunt doar linkuri catre site-urile respective) dar si aplicatii mai interesante, cum ar fi ssh jcterm cu care ma pot conecta prin protocolul ssh. De asemenea prin sincronizarea datelor cu contul de gmail, setarile sunt salvate pe serverele google si sunt disponibile in orice browser chrome unde am activata sincronizarea. Asta mi se pare excelent.
Am scris prea mult poate despre Chrome OS, dar mie mi se pare o chestie interesanta. Eu personal cred ca o sa prinda, mai ales pe segmentul de office si agenti de teren. Si mi se pare oarecum o evolutie normala a sistemelor de operare. Evident ca n-o sa poata fi folosit pe partea de dezvoltare software, CAD sau jocuri, dar eu il folosesc cu placere cand trebuie doar sa-mi verific mail-ul si nu am rabdare 2-3 minute sa porneasca windows-ul sau linux-ul.