JoliOS
Tot asteptand ChromeOS versiunea instalabila pe PC, am continuat sa caut cel mai potrivit sistem de operare (am ales cu grija cuvantul Potrivit, am evitat “cel mai bun” sau “ideal” deoarece asa ceva nu exista) pentru o utilizare Office care sa porneasca rapid si sa nu consume resurse. In munca noastra de teren e esential sa poti fi online in cateva secunde, iar Windows-ul de pe laptop nu mai e demult suficient de rapid. Asa ca am facut o lista de conditii pentru un sistem de operare “mobil”
1. sa porneasca rapid (Chrome-ul m-a incantat cu cele 10 secunde ale sale)
2. sa nu consume resurse
3. sa functioneze si cu modele mai vechi de laptop-uri
4. sa ofere suport pentru device-uri mobile de conectare la net (3G/GPRS/Wireless etc)
5. sa ofere suport VPN
6. sa ofere pachetele de office/internet browsing
7. sa fie accesibil la pret
Din start Windows-ul pierde mult teren la punctele 1 si 2. Windows 7 e suficient de rapid, dar din pacate dupa o utilizare indelungata, oricat de bine ar fi ingrijit, performantele sale se inrautatesc. La fel Mac-ul pierde mult teren la (7) si nici nu functioneaza cu arhitecturi PC (cel putin nu “out of the box”). Ramane, deci Linux.
Dupa muulte instalari de linux in VirtualBox si configurari, am descoperit JoliOS. Este un sistem de operare foarte asemenator ChromeOS in sensul ca toata interfata grafica este, de fapt, o pagina HTML5 incarcata in Chromium. La baza are un Ubuntu, cu toate avantajele oferite de aceasta distributie (inclusiv acces la repository-urile sale).
In plus, JoliOS isi salveaza toate setarile pe un cont in JoliCloud, ceea ce inseamna ca reinstalarea sistemului de operare nu presupune si reinstalari si reconfigurari, acestea sunt descarcate automat din contul din cloud. Eu personal sunt un mare fan cloud, folosesc frecvent Google Docs/Drive si Amazon CloudDrive si acest lucru nu putea decat sa ma incante.
JoliOS, acum la versiunea 1.2, se poate instala in 2 moduri: pe partitie separata, ca orice sistem de operare, sau direct din Windows, creeandu-si un fisier care va fi folosit de sistemul de operare ca si hard-disk. Instalarea dureaza aproximativ 5 minute iar sistemul de operare porneste in 15-20 secunde.
Desi desktop-ul e o pagina web, baietii de la Joli au folosit foarte bine facilitatile offline a arhitecturii HTML5, astfel incat sistemul functioneaza si fara acces la net. In momentul in care accesul este restaurat, el isi sincronizeaza setarile in cloud.
Surpriza cu adevarat placuta a venit in momentul in care am incercat sa ma conectez la internet folosind un stick de access de la un provider 3G. Acesta a fost recunoscut imediat si in cateva secunde am avut acces la net, FARA SA INSTALEZ NIMIC. La fel s-a intamplat si cu cartelele de acces internet de la providerii de telefonie mobila.
Long story short, incet incet Joli OS a devenit singul sistem de operare de pe laptop. E usor, rapid si are cam tot ce-mi trebuie. Pentru setari avansate, gen VPN, este nevoie de cunostinte ceva mai aprofundate de linux, dar restul aplicatiilor merg “out of the box”.